Eğitim Sen olarak “Eğitim emekçilerinin yüz yüze eğitim başlamadan aşılanması” talebi ile 25 Şubat Perşembe günü saat 13.30’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak dilekçe verdik.
COVID-19 salgını toplumsal yaşamı ve toplumsal kurumları pek çok alanda derinden etkiledi. İlişkide oldukları kişilerle birlikte neredeyse tüm nüfus ile temas halinde olan okullar ve üniversitelerin bileşenleri, yani öğrenciler, öğretmenler ve veliler salgın nedeniyle yapılan kısıtlamalardan çok büyük ölçüde etkilendiler. Bir yıla yakın bir zamandır okullar ve üniversiteler yüz yüze eğitime kapatıldı ve büyük eşitsizliklerin eşlik ettiği bir uzaktan eğitim süreci yaşandı.
15 Şubatta Okul öncesi eğitim kurumları ve köy okulları yüz yüze eğitime başladı ve 1 Mart 2021’de anasınıflarının, ilkokulların ve 8. sınıflar ile 12. sınıfların açılacağı açıklandı. Meslek liseleri ve yükseköğretimde uygulamalı bölümlerin yüz yüze eğitime başlayacak olması, ayrıca okulların kademeli biçimde açılması, etkileyeceği ekonomik ve sosyal alanlarla birlikte büyük bir nüfus hareketliliğine yol açacaktır.
COVID-19 ile mücadelede, toplum sağlığı için kitlesel ve hızlı bir aşılamanın önemi bakanlığınızca da ifade ediliyor. Ne var ki gerek yeterli aşı temini ve gerekse aşılamada istenilen hıza erişilememesi toplum sağlığı açısından kaygıların artmasına yol açıyor. Eğitimsel önlemlere ek olarak Bakanlığınız uhdesinde olan aşılama yönetiminin, aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşamanın 7. Sırasında yer alan eğitim ve bilim emekçilerinin hızlı bir biçimde aşılanması hem salgının yayılımını önlemede hem de sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamını oluşturmada olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bu sebeplerle ve sırasıyla;
- Yüz yüze eğitime başlayabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanmasına bir an önce başlanmasını,
- Yüz yüze eğitim öğretime geçilmeden meslek yüksekokulu ve üniversite öğrencilerinin aşı programına alınmasını,
- Üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim kurumlarının tamamında görev yapan, taşeron işçilere, servis, kantin, yemekhane vb. alanlarda çalışanların aşı programına dahil edilmesini, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak talep ediyoruz.
Eğitim ve öğretim gibi önemli bir hizmet alanına dair alınacak kararlarda eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin karar süreçlerine katılmasının gerçekçi politikalar üretilmesinde hayati önemde olduğunu vurgulamak istiyoruz.
Eğitim Sen olarak eğitim emekçilerinin haklarını her koşulda savunmaya devam edeceğiz.