Köy Okulları Tarikatların Himayesine Bırakılamaz!

Köy Okulları Tarikatların Himayesine Bırakılamaz!

Köy okullarının açılmasıyla birlikte köylere usule uygun olmayan imamların ve eşlerinin ücretli öğretmen olarak atandığı görülmüştür. Finike ilçesi Beşköy İlkokulu’nda yaşanana bu durumu ve ilimizde eğitim öğretimde yaşanan sorunları paylaşmak üzere sendikamızın öncülüğünde oluşturulan Antalya Eğitim İzleme Kurulu olarak , sendikada basın toplantısı gerçekleştirdik. Açıklamayı kurul adına Şube Bakanımız Nurettin SÖnemz okudu.

 

FİNİKE’DE İNTERNETİ OLMAYAN KÖY OKULLARI EBA DESTEK NOKTASI OLARAK BELİRLENİP, İMAM EŞLERİ EĞİTİM İÇİN GÖREVLENDİRİLDİ.

Değerli Basın emekçileri eğitimde yaşanan sorunlar pandemi sürecinde daha da ağırlaşarak kaosa dönüşmüş durumda. Eğitimde yaşanan sorunları çözmesi beklenen siyasi iktidar, pandeminin getirdiği sonuçları kendi siyasi hedefleri doğrultusunda kullanmaktadır. Bu süreçte eğitim biliminin gereklilikleri hiçbir şekilde yaşam bulmuyor. Eğitim alanında alınan kararlar Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından alınmamaktadır. Kararlar tamamen siyasi irade tarafından alınmakta ve eğitim süreçleri bu şekilde yürütülmektedir.

Finike’de köy okullarında yaşanan uygulama gelecek açısından kaygı verici ve ibretliktir. Taşımalı eğitim içerisinde yer alan 5 köyde ilkokul öğrencileri haftada iki gün taşımalı okula servislerle giderken, geri kalan 3 günde ise köy imamı veya imam eşi çocukların yaşadığı köylerdeki okullarda eğitim veriyor.  İşin ilginç tarafı ise yasal kılıfa uydurmak için bu 5 köyün kapalı olan okulu ‘EBA Destek Noktası’ olarak belirlenmiş ve bu şekilde açılarak imam eşleri veya imamın kendisi geçici olarak görevlendirilmiş durumda.

İşin daha da vahim olan tarafı EBA Destek noktası yapılan bu okullarda internet bağlantısı yok.

Dağbağı, Yeşilköy, Ernez, Yazır ve Çamlıbel köylerinden Arif Şehit Osman Çelik ilkokuluna taşımalı öğrenciler taşınarak eğitim verilmesine rağmen bu köylerin ilkokullarında 3 gün öğrencilerin hangi dersi hangi müfredatı, hangi yönetmeliğe göre yaptıkları soru işareti. Öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen müfredatı işlemedikleri edinilen bilgilerden anlaşılmaktadır.

Bu 5 köyde 1,2,3 ve 4. sınıf öğrencilerinin tamamı tek bir sınıfta toplanarak çalışma yürütülmektedir. Taşımalı olarak ortaokullar 5 gün okula servislerle taşınırken, aynı köyde bulunan ilkokul öğrencilerinin pandemi gerekçesi ile haftada iki gün taşımalı olarak okullarına gitmeleri, diğer 3 gün ‘EBA Destek noktası’ kılıfı uydurularak kendi okullarında imam veya imam eşlerine emanet edilmeleri kabul edilemez.

Anlaşılıyor ki haftada iki gün taşımalı okulda eğitim gören bu beş köyün ilkokul öğrencileri geri kalan üç günde ise Milli Eğitim Müfredatı dışında bir eğitimle karşı karşıya kalmaktadırlar. Görevlendirilen imam eşlerinin ise öğretmenlik ölçütlerine uyup uymadığı bilinmemektedir. Kaldı ki sadece imam eşleri değil bazılarında imamlar da ücret karşılığı görevlendirilmişlerdir.

Son yapılan açıklamalardan anlaşıldığına göre, bu yıl 20 bin öğretmen ataması kararı alınmıştır. Oysa görüldüğü gibi köy okullarının tamamında öğretmen bulunmamaktadır. Köy okullarının tamamı öğrenci sayılarına bakılmaksızın açılmalıdır. Öğretmen ataması tüm köy okulları açılacak şekilde planlanmalı ve ataması yapılmayan yüzbinlerce öğretmen buralarda kadrolu olarak istihdam edilmelidir. İktidarın köylere niçin öğretmen atamadığı bu uygulamalardan açıkça anlaşılmaktadır.

Pandemi fırsat bilinerek öğrencilerin bilim dışı bir eğitim modeli ve içeriği ile muhatap edilmeleri iktidarın istediği bir yönelim olabilir. Ama biz bu tür ideolojik yaklaşımlara asla sessiz kalmayacağız. Antalya Eğitim İzleme Kurulu olarak aşağıdaki soruların yanıtının verilmesini bekliyoruz.

-Köy okullarında haftanın beş günü okullar açık iken Finike’deki 5 köy okulunda öğrenciler niçin haftada iki gün taşımalı eğitim ile okullarına giderken, geri kalan üç günde köylerindeki okullarda kalmaktadırlar?

-Bu köylerde ücretli öğretmen olarak görevlendirilen imam eşleri görevlendirme koşullarına uyuyorlar mı?

-Bu köy okullarında internet bağlantısı yokken,  “EBA Destek Noktası” nasıl yapılıyorlar?

-Öğrencilere kendi köy okullarında bulundukları üç günde hangi müfredat uygulanmakta, hangi dersler verilmektedir?

-Beş gün taşıma için servisler yetersiz ise, niçin servis sayıları artırılmıyor?

Değerli Basın Emekçileri bu soruları daha da çoğaltabiliriz.

Buradan sesleniyoruz Antalya Eğitim İzleme Kurulu olarak il genelindeki bütün olumsuzlukları takip edip kamuoyunu bilgilendirme görev ve sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.  Bilimsel bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için ortak mücadelemizi yükselteceğiz.

 

 

 

ANTALYA EĞİTİM İZLEME KURULU

 

 

 

 

Sendikamızdan Haberler