EĞİTİM ÖNEMLİ BİR KAMUSAL HİZMETTİR SARAYDA ALINAN KARARLARLA PLANLANAMAZ!

EĞİTİM ÖNEMLİ BİR KAMUSAL HİZMETTİR SARAYDA ALINAN KARARLARLA PLANLANAMAZ!

   

Okulların fiziki koşulları hazırlanmadan, gerekli diğer önlem ve tedbirler alınmadan ve öğretmenlerin aşılanması yapılmadan eğitimin-öğretimin başlatılmasına karşI ; 4 Mart 2021 (yarın)saat 14.00’te Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Şube Başkanımız Nurettin Sönmez okudu.

EĞİTİM ÖNEMLİ BİR KAMUSAL HİZMETTİR SARAYDA ALINAN KARARLARLA PLANLANAMAZ!

Siyasal iktidar, COVID-19 salgınında “hayatın eve sığmadığını” görerek yasak ve kısıtları, 2020 yılının Haziran ayında yaptığı gibi, toplu ve kontrolsüz biçimde gevşetti.

Bu süreçte, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu ve MEB 18 milyon öğrenciyi, velilerle birlikte milyonlarca kişiyi etkileyen eğitim alanında, öğretmenlerin aşılanması başta olmak üzere etkin önlemler alarak okulların açılması amacını önceleyen bir eğitim politikası ve eğitim planlaması süreci işletmedi. Karar süreçlerinde parlamentonun işlevsizleştirilmesi gibi, Milli Eğitim Bakanlığı, işlevsizleştirildi.

“Yerinde Karar Sürecinde Eğitim Kurumlarının Açılma ve Uygulama Kriterleri” başlıklı basın açıklaması, MEB’in eğitim politikalarında devre dışı bırakılmasını açıkça ortaya koymaktadır. Okulların açılmasına dair Bakan Ziya Selçuk tarafından kamuoyuna açıklanan 1 Mart tarihi, son dakikada AKP Genel Başkanı tarafından durdurulmuş ve kabine toplantısı sonrasına bırakılmıştır. Bu durum dahi esas karar alıcının MEB değil, AKP Genel Başkanı ve Saray’da oluşturulan “Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu” olduğunu göstermektedir.

Kısa bir süre önce ortaokul ve liselerin ara sınıflarını tam zamanlı uzaktan eğitime açma kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Mart 2021 Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı kararları ile 24 saat içinde, düşük ve orta riskli illerde ortaokulların 5. , 6. , 7. sınıfları ile liselerin 9. , 10.  ve 11. sınıflarını, iki gün yüz yüze eğitime açmak zorunda kalmıştır. İçinde yaşadığımız bu günlerde ortaokul ve liselerde bu plansızlığın doğurduğu bir kaos yaşanmaktadır. Özellikle ortaokul ve liselerin salgın ile mücadele kapasitesi geliştirilmeden, düşük riskli, kontrollü ve seyreltilmiş bir eğitim ortamı hazırlanmadan açılması salgın koşullarında eğitim yönetimi ve planlamasının ne denli sağlıksız biçimde yürütüldüğünü ortaya koymaktadır.

 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak sürekli, eğitimin yüz yüze olması gerektiğinin altını çizerek ancak bunun COVID-19 salgını ile mücadeleye uygun tüm önlemlerin hızla planlanması ve hayata geçirilmesi ile birlikte mümkün olabileceğini belirttik. İktidarı ve MEB’i bu konularda sürekli uyararak alınması gereken önlemleri ve önerilerimizi ortaya koyduk. Amacımız tüm önlemlerin alınmasını hızlandırmak ve yüz yüze eğitime geçişin bir an önce başlamasını sağlayabilmekti. Ancak siyasal iktidar ve MEB bu durumu gözeten adımları atmadı.

Bütün bu kaygılarımızı gösteren gelişmeler ne yazık ki bazı okullarımızdan gelen pozitif vaka ve eğitime ara verme haberleri ile gündemimize girmektedir. Köy okulları 15 Şubatta açılmasına rağmen Elmalı Akçay ve Yuva köy okulları pozitif vakalar nedeni ile on gün eğitime ara vermiştir. Bu durum okullarımızın ne denli plansız, hazırlıksız ve gerekli tedbirleri almadan açıldığını gösteren açık birer örnektir.

Bu nedenle mevcut plansızlık ve karar alma süreçlerindeki kaotik durum kaygılarımızı arttırmaktadır. Eğitim Sen olarak bir kez daha uyarıyoruz:

  • Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
  • Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
  • Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
  • Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için Valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
  • Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanlarındaki sektörler kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.
  • Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir.

Tüm öğretim tür ve düzeylerinde sağlıklı ve güvenli koşullarda yüz yüze eğitim için bir yandan öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilerimize karşı sorumluluklarımızın gereklerini, diğer yandan toplum sağlığı duyarlılığımızın bize yüklediği görevleri anımsayarak mücadelemizi yürüteceğimizin bilinmesini istiyoruz.

 

 

 

Sendikamızdan Haberler